torsdag 6. desember 2012

Plantegninger og moodboard

Personen som skal bo i leiligheten er aksjemegler og ønsker seg både tv-seksjon og avskjermet hjemmekontor. Han vil ha også ha mye oppbevaringsplass så han kan skjule litt av rotet. I tillegg liker han fargekontraster.

Jeg har tegnet to plantegninger tilpasset kundens behov. På den første har jeg valgt å ha sofagruppen innerst med et mulitmediamøbel som har stor oppbevaringsplass samtidig som det rommer tv'en. Hjemmekontoret ligger til venstre for sofagruppen, rett ved verandadøren. En stor bokreol deler rommet og dermed blir hjemmekontoret litt adskilt fra resten av rommet. Til høyre for arbeidsbordet står et lite arkivskap med plass til forskjellige dokumenter og papirer. Over arbeidsbordet er det et skap med oppbevaringsplass. Til venstre for arbeidsbordet står en potteplante for å friske opp rommet og bringe litt liv inn i rommet. Samtidig blir det ikke så tomt. I tillegg ligger det et gulvteppe i kontordelen og et gulvteppe ved sofagruppen. Ved siden av hjemmekontoret er spisegruppen. den har plass til fire eller mer hvis man legger til flere stoler. Spisestuegruppen valgte jeg å plassere ved vinduene for at man kan nyte utsikten når man spiser og for å få inn dagslys.



På den andre plantegningen har jeg sofagruppen på samme plass som på den første, bare at jeg har snudd multimediamøbelet til veggen mot kjøkkenet. Jeg har valgt en sofa med sjeselong i hjørnet. 
Spisestuegruppen har jeg plassert til venstre for sofagruppen, ved siden av verandadøren. Her slippes lyset inn og man får utsikt fra spisebordet. Hjemmekontoret står til venstre for inngangsdøren med en bokreol som deler kontoret og resten av rommet litt i to. Også her har jeg valgt å ha overskap med oppbevaringsplass. Potteplanten er litt bortenfor arbeidsbordet så det blir enda mer avgrenset.




Moodboardet har møbler med forskjellige farger og fasonger. Jeg har samtidig lagt vekt på oppbevaring og funksjon. Tapetet har jeg valgt å holde litt nøytral, men samtidig inneholder det mange av fargene i møblene i form av vertikale striper. Noen av møblene er i nøytrale farger sånn som sort, naturfarget og hvit for at det ikke skal bli for "rotete" i interiøret.


onsdag 28. november 2012

PFO - Utplassering 22.11 Dag 8 (siste dag)

På torsdag hadde jeg min siste dag på Åhlens.
Jeg satte ut varer (stearinlys, rammer, hyllelister og mer) og sto i kassa og hjalp kunder. Etter at både jeg og flere av de andre ansatte hadde tatt ut varer fra lageret ble det mye papp og annet avfall. Jeg tok alt avfallet på en vogn og tok lagerheisen ned til containerne og kastet det der.
Litt utpå dagen skrudde jeg opp et lite småmøbel som skulle stå i butikken.
På slutten av dagen da jeg skulle ta farvel med de andre ansatte fikk jeg en gave som jeg setter veldig pris på. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått lov til å være på Åhlens hver torsdag i to måneder. Jeg har lært og opplevd utrolig mye.

Det aller første jeg gjorde var å bli kjent med butikken og lære om de forskjellige avdelingene.

Dette er noe av det jeg har gjort/lært:

  • fått opplæring i kassa
  • vært med på å sette opp en utstilling/varegruppe med morgenkåper og andre baderomsartikler 
  • ryddet en liten del av oppbevaringsavdelingen og fulgt en "oppskrift" på hvordan det skulle se ut 
  • priset varer
  • satt ut varer
I forhold til kompetansemålene føler jeg at jeg har fått lært mye av det de innebar.

- Bruke fargepsykologi i arbeid med utstillingsdesign
- Innhente og bruke ulike kilder og relevant informasjon til egen produktutvikling
- Velge og begrunne tekniske, estetiske og funksjonelle løsninger i eget arbeid 









onsdag 21. november 2012

PFO - Utplassering 15.11 Dag 7

På torsdag satte jeg for det meste ut varer i butikken. Blant annet satte jeg ut rammer i forskjellige størrelser. I tillegg sto jeg i kassa og hjalp kunder. Innimellom ryddet jeg i hyllene så det så ordentlig og ryddig ut.
På kvelden var det klubbkveld på Åhlens (jeg er selv medlem i den), men jeg fikk dessverre ikke vært tilstede fordi jeg skulle et annet sted.




onsdag 14. november 2012

PFO - Utplassering 08.11 Dag 6

På torsdag fikk jeg lære hvordan man priser varer. Jeg endret prisen på blant annet kakespader, slikkepotter og sengesett. Ellers var det mange varer som skulle ut i butikken siden det nærmer seg jul. På slutten sto jeg litt i kassen og hjalp kunder. Helt på slutten kom det noen fra Avisa Nordland og intervjuet meg om hva jeg synes om at julen kommer så tidlig i butikkene. Jeg hadde en flott dag på jobb og lærte enda mer om hvordan det er å jobbe i butikk.








onsdag 31. oktober 2012

PFO - Utplassering 25.10 Dag 5

På torsdag startet jeg med å rydde ut varer fra lageret, blant annet servietter og stearinlys. Så sto jeg litt i kassa og hjalp kundene. Litt senere på dagen fikk jeg i oppdrag å rydde i hyllene på en vegg med oppbevaring. Jeg fulgte delvis en tegning jeg hadde fått, men siden vi ikke hadde alle varene måtte jeg velge andre varer som passet. På den måten lærte jeg måten å organisere varer på, og å prøve ut forskjellige måter å plassere varene i hyllene på.

Kompetansemål: velge og begrunne tekniske, estetiske og funksjonelle løsninger i eget arbeid










onsdag 24. oktober 2012

PFO - Utplassering 18.10 Dag 4

Da jeg kom til Åhlens på torsdag så jeg at de hadde fått inn julevarer. Jeg leste litt om hva som gjaldt denne måneden og sto litt i kassa. Litt senere fikk jeg være med på å sette opp en utstilling for morgenkåper. Vi begynte med å hente hyller på lageret som vi bygde opp i butikken til kasser/bokser som sto oppå hverandre. Vi brukte seks bokser, fire nede og to bokser plassert på de fire nederste boksene. På boksene satte vi ut morgenkåpene i forskjellige farger. I tillegg plasserte vi en stumtjener med morgenkåper og et lite bord og en liten stol på siden av utstillingen. Når utstillingen var ferdig skrev jeg ut tekst med pris på varene og plasserte den på podiet med morgenkåpene.

Kompetansemål: eksponere elementer og produkter innenfor et gitt areal med ulike modulsystemer, tilpasse podium og dekor for eksponering av produkter, produsere tekst til utstillingsbruk










mandag 1. oktober 2012

PFO - Utplassering 27.09 Dag 3

Nå begynner jeg å bli kjent med systemet og hvordan ting fungerer hos Åhlens, men det er fortsatt mye igjen å lære. Dag 3 sto jeg for det meste i kassa og hjalp kunder hvis de trengte hjelp. Litt innimellom ryddet jeg i butikken og sørget for at det så ryddig og bra ut. Jeg føler at jeg hele tiden lærer noe nytt, både om utstilling og det å jobbe i en butikk. 

I forhold til kompetansemålene har jeg lært å innhente og bruke ulike kilder og relevant informasjon til egen produktutvikling. Det vil si at jeg har hentet inn informasjon og lært forskjellig om utstilling på Åhlens som jeg kan ta med videre og bruke senere.






onsdag 26. september 2012

PFO - Utplassering 20.09 Dag 2

Andre dag på Åhlens gikk kjempebra den også! Siden butikken har fått nytt tema for måneden som er "Strikk" fikk jeg informasjon om hvilke varer og produkter som var aktuelle og som er plassert på catwalken. På Åhlens er det ikke de butikkansatte som bestemmer hvordan utstillingene skal se ut, det blir bestemt av Åhlens. Hvis de ikke har fått inn en vare eller er utsolgt velger de butikkansatte på Åhlens andre varer som passer til utstillingen.

I forhold til kompetansemålene har jeg lært om hvordan man bruker fargepsykologi i arbeid med utstillingsdesign. På Åhlens er det mange farger, men etter at varene i temaet "Strikk" kom ut i butikken, ble det litt "roligere" for øyet.

Fargene som er brukt i temaet Strikk er hovedsaklig gråtoner, hvit, beige og naturfarget. Disse fargene gjør at det ser lunt og rolig ut. Hadde man for eksempel brukt knallgrønn i dette temaet ville oppfatningene fra kundene vært helt annerledes fordi grønn er mer kulør enn gråtonene.
På sengetrekket er det et rutete mønster. Hadde man for eksempel brukt sikk-sakkmønster ville det gitt et skarpere og kraftigere uttrykk og den rolige stemningen ville raskt blitt borte. Det er også brukt reinsdyrskinn og lysholdere i bjørk, noe som bidrar til å hente naturen inn i interiøret. Putene og stearinlysene har strikkemønster noe som er ideelt for temaet Strikk.