onsdag 26. september 2012

PFO - Utplassering 20.09 Dag 2

Andre dag på Åhlens gikk kjempebra den også! Siden butikken har fått nytt tema for måneden som er "Strikk" fikk jeg informasjon om hvilke varer og produkter som var aktuelle og som er plassert på catwalken. På Åhlens er det ikke de butikkansatte som bestemmer hvordan utstillingene skal se ut, det blir bestemt av Åhlens. Hvis de ikke har fått inn en vare eller er utsolgt velger de butikkansatte på Åhlens andre varer som passer til utstillingen.

I forhold til kompetansemålene har jeg lært om hvordan man bruker fargepsykologi i arbeid med utstillingsdesign. På Åhlens er det mange farger, men etter at varene i temaet "Strikk" kom ut i butikken, ble det litt "roligere" for øyet.

Fargene som er brukt i temaet Strikk er hovedsaklig gråtoner, hvit, beige og naturfarget. Disse fargene gjør at det ser lunt og rolig ut. Hadde man for eksempel brukt knallgrønn i dette temaet ville oppfatningene fra kundene vært helt annerledes fordi grønn er mer kulør enn gråtonene.
På sengetrekket er det et rutete mønster. Hadde man for eksempel brukt sikk-sakkmønster ville det gitt et skarpere og kraftigere uttrykk og den rolige stemningen ville raskt blitt borte. Det er også brukt reinsdyrskinn og lysholdere i bjørk, noe som bidrar til å hente naturen inn i interiøret. Putene og stearinlysene har strikkemønster noe som er ideelt for temaet Strikk.










lørdag 15. september 2012

PFO - Utplassering

Jeg har fått utplasseringsplass hos interiørkjeden Åhléns og jeg hadde min første dag torsdag 13.09. Jeg ble veldig godt tatt imot av de som jobbet der og lærte mye forskjellig i løpet av de tre timene jeg var der. Det første jeg gjorde var å bli kjent med butikken, deretter ryddet jeg litt i hyllene så det så ordentlig ut. Jeg lærte om de forskjellige avdelingene og "catwalken" som går fra inngangen til kassen midt i butikken. Litt senere på dagen fikk jeg se en video om Åhléns.
Så fikk jeg opplæring i kassa og skal fortsette med opplæringen neste gang. På slutten av dagen hjalp jeg til med å fylle varer i hyllene.

Første dag på Åhléns var veldig bra fordi jeg ble tatt godt imot og jeg lærte mye på kort tid. Jeg tror jeg kommer til å trives godt der på utplasseringene fremover.


Fargepsykologien i bildene under varierer veldig. For eksempel de to øverste bildene har veldig varme farger som skaper ro og harmoni. På bildet med borddekkingen er det litt mer farger, men også her er det rolige og svakt kulørte farger. De nederste bildene (eggeglassene, putene og "lip balmene") har svært kulørte farger. Det vil si at fargen er sterk og kraftig og at det er tilsatt lite eller ikke noe hvit og svart. Innimellom varene med sterke farger finner man også litt hvite varer.

Senga som står utstilt i butikken er nok det største blikkfanget i butikken. Dette på grunn av de varme fargene, de ulike mønstrene og det lille frokostbrettet med vekkerklokke og diverse såper/kremer. Men det er også på grunn av størrelsen at sengen er et blikkfang. 













torsdag 6. september 2012

Prosjekt til fordypning

Mitt navn er Malin Steffen Berg og jeg kommer fra en liten bygd som heter Misvær som ligger 1 time med bil fra Bodø. Jeg er 17 år gammel (født 6. juni 1995) og går for tiden interiør og utstillingsdesign på Bodin Videregående Skole noe som gjør at jeg må bo på hybel/leilighet. Første året på videregående gikk jeg design og håndverk på Bodø Videregående Skole. Grunnen til at jeg valgte design og håndverk var fordi jeg alltid har likt å holde på med hendene, tegne, male osv. Grunnen til at jeg valgte interiør og utstillingsdesign er fordi jeg er svært interessert i interiør, jeg liker å tegne og jeg liker å jobbe praktisk og kreativt. Planene for fremtiden er å først ta påbygging etter dette året på interiør og utstillingsdesign og deretter har jeg veldig lyst til å studere enten på Norges kreative fagskole eller i utlandet.


PFO (Prosjekt til fordypning) er et fag der jeg får mulighet til å få erfaring med innhold, oppgaver og arbeidsmåter som karakteriserer interiør og utstillingsdesign. Jeg får muligheten til å fordype meg innen faget interiør og utstillingsdesign og kan også jobbe ute i en bedrift (utplassering).

Da jeg gikk design og håndverk på Bodø Videregående Skole var jeg ikke utplassert i en bedrift fordi det var vanskelig å få tak i utplasseringsplass. Det jeg gjorde i PTF (PFO) timene var å lage 3D-rom av capaline. Jeg lærte også å bruke et nettbasert program som heter Viseno der man innreder rom. Jeg lagde også bokstaver i forskjellige materialer.


I PFO ønsker jeg å lære enda mer om interiør og utstillingsdesign og om utdanningen til interiørarkitekten. Jeg har også lyst til å finne ut om lignende yrker som for eksempel profileringsdesigner.
I utplasseringen ønsker jeg å få vite mer om utstilling både i vindu og butikk. Jeg har lyst til å lære om belysningen, fargene og hvordan varene skal plasseres.

På arbeidsplassen tror jeg at jeg kan bidra med utstilling av varer med hjelp fra de som jobber der, og jeg være blid mot kunder og prøve å hjelpe dem.
Når man er ute i en bedrift er det viktig å være blid, positiv og serviceinnstilt, og man må være interessert i det bedriften holder på med.
Forskjellen på å være på skolen og ute i en bedrift er at i bedriften er det kunder man må forholde seg til så da er det viktig å alltid være blid og serviceinnstilt og være villig til å hjelpe. På skolen forholder man seg stort sett til de samme personene og det er ingen kunder man må forholde seg til.



DEL 2: ELEVENS PLAN FOR PROSJEKT TIL FORDYPNING


Elevens navn: Malin Steffen Berg
Skole: Bodin videregående skole og maritime fagskole Skoleår: 2012/2013

Utdanningsprogram: Design og håndverk
Programområde: Utstilling vg3
Ansvarlig lærer: Torun

Kompetansemålene er hentet fra nasjonal læreplan, se del 1
Prosjektet utgjør ……… timer
Prosjektet skal gjennomføres i tidsrommet: 13. september – 22. november
Dager/dato: Torsdag
Kl. : 12.00 – 15.20


A .
Vurderingskriterier, se del 1


Her skal skolen informere om og drøfte sammen med eleven hva det vil bli lagt vekt på når faget/prosjektet skal vurderes (Kjennetegn for kompetanse)

    - Bruke fargepsykologi i arbeid med utstillingsdesign
    - Innhente og bruke ulike kilder og relevant informasjon til egen produktutvikling
    - Velge og begrunne tekniske, estetiske og funksjonelle løsninger i eget arbeid
- Dokumentere faget med rapport (blogg)




B.
Planleggingsdel.


Her skal eleven, i samarbeid med skolen, lage en plan for den praktiske gjennomføringen av prosjektet/faget. Hvis faget går over et skoleår må det lages plan for hver termin.




Planen er gjennomgått av faglærer:







C.
Rapport

Eleven skal hvert halvår lage en rapport/dokumentasjon for gjennomføringen av faget/prosjektet.


Krav til rapporten:

Rapporten skal innholde tekst og bilder.

Forside med illustrasjon

  • Innholdsfortegnelse
  • Innledning
  • Lokal læreplan for faget
  • Elevens plan
  • Logg for hver dag
  • Rapporteringsskjema, med tilbakemelding fra arbeidsplass
  • Halvårlig oppsummering og vurdering:


Observasjoner. Hva så du?
Arbeidsoppgaver. Hva har du gjort?
Hva du har lært?
Hvilke kompetansemål nådde du?
Hva er du fornøyd med?
Hva fungerte dårlig?
Har du forslag til forandringer?
Annet


D.
Tilbakemelding og vurdering til eleven.


Her skal skolen gi eleven tilbakemelding/vurdering med utgangspunkt i vurderingskriteriene (kjennetegn for kompetanse)






















Karakter: …………..


Dato:
Tilbakemelding til eleven er gitt av: ……………………………………..
(sign)
E.
Logg




Mitt moodboard



Mitt moodboard viser tydelig hva jeg liker og hva jeg interesserer meg for. Bildene på moodboardet er delt inn i fem forskjellige kategorier: 
  • Produkt
  • Mote
  • Arkitektur
  • Interiør
  • Profilering
Produkt:
Lee Stafford Poker Straight Shampoo, iPhone 4s og "Brukbar Glass" fra Ikea.

Lee Stafford valgte jeg å ha med fordi jeg bruker den og er veldig fornøyd med den. I tillegg har den en sterk og fin rosafarge som jeg syns passer godt inn i moodboardet.
iPhone 4s valgte jeg fordi jeg har en selv. Jeg har hatt mange mobiler før, men ingen har vært så bra som iPhone. I tilleg liker jeg designet på den.
Brukbar Glass valgte jeg fordi jeg likte den klare og blåe fargen i glasset og fargen går også igjen både i bakgrunnen og i noen av de andre bildene.

Mote:
Sko fra Christian Louboutin, bilde med veske og sko fra Louis Vuitton og bilde med klær fra Mango.

Skoene valgte jeg fordi jeg elsker sko fra Christian Louboutin. Jeg eier desverre ingen selv men ønsker meg selfølgelig et par en eller annen gang. Den røde sålen er det typiske kjennetegnet til Christian Louboutin.
Louis Vuitton valgte jeg fordi det også er et stort og kjent merke sånn som Christian Louboutin, men der er det mer klær, vesker og annet tilbehør. Jeg likte kontrasten mellom den hvite vesken og bakgrunnen og de oransje skoene. 
Mango valgte jeg fordi jeg har mange klær derfra og liker å handle på Mango. De har fine klær som ikke koster for mye. Bildet likte jeg fordi kjolen/genseren kommer veldig godt fram og fargene passer godt til resten av moodboardet.

Arkitektur
Empire State Building og Chrysler Building

Empire State Building valgte jeg fordi jeg alltid har vært så fascinert av bygningen. Jeg liker måten den strekker seg over alle de andre bygningene og arkitekturen. Det jeg likte med bildet var alle de varme fargene både på himmelen og på selve bygningen.
Chrysler Building valgte jeg fordi den er i art deco stil. Jeg valgte å ta et bilde der man ikke ser hele bygningen, men ser deler av toppen på bygningen. Jeg liker det spisse som kommer i kontrast med det runde.

Interiør
Kontorinnredning fra Bolia
Jeg valgte bildet fordi det er moderne og er fylt med kontraster. Jeg liker også de rette linjene og at det er veldig geometrisk. 

Profilering
"Deadmau5" logo og "McDonald's" logo

Deadmau5 valgte jeg fordi jeg liker skriften på teksten og "musehodet" til høyre. Deadmau5 er en musikkprodusent/Dj som jeg hører mye på. Jeg liker også logoen fordi den kan variere veldig mye.
McDonald's valgte jeg fordi det er kanskje en av verdens mest kjente logoer. Den store og gule M'en kjenner man raskt igjen. Jeg liker at logoen er så enkel og kun har en bokstav, men allikevel kjenner folk den igjen.